Wat is biologisch? Wij leggen het aan je uit.

Tegenwoordig worden we doodgegooid met allerlei begrippen: biologisch, organical, ecologisch, natuurlijk… Maar wat betekenen deze begrippen nu eigenlijk en worden ze op de juiste manier gebruikt? Wat is biologisch? Wat is organical? Wat is ecologisch? Wat is natuurlijk? Wij leggen het aan je uit.

Wat is biologisch, organical, ecologisch en natuurlijk eigenlijk?
Het zijn brede begrippen en eigenlijk betekenen ze min of meer hetzelfde. Wat is biologisch? Producten gemaakt met zo min mogelijk kunstgrepen en zoveel mogelijk natuurlijke grepen. Zo behouden we het evenwicht, de natuurlijke verhouding, tussen de omgeving en de organismen die leven, rekening houdend met het leven van dieren en planten. Zo belasten we het milieu zo min mogelijk en zetten we toch kwaliteit neer.

Wanneer is een product goed of slecht?
Tegenwoordig roepen alle bedrijven dat hun producten natuurlijk zijn. Maar niet alle zogenaamde ‘natuurlijke producten’ zijn gezond. Ook natuurlijke ingrediënten kunnen negatieve gevolgen hebben op jouw gezondheid en allergieën veroorzaken. Aan de andere kant wil het ook niet zeggen dat een product per definitie slecht is wanneer er nog enige kunstgrepen worden toegepast. Als het product een mogelijk schadelijk ingrediënt bevat, dan moet er gekeken worden bij welke hoeveelheid dit ingrediënt negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid. Dus wat is biologisch, organical, ecologisch en natuurlijk? Officieel mogen producten alleen natuurlijk genoemd worden als slechts 0,01% van het product niet-natuurlijke ingrediënten bevat.

ECOCERT certificering
Wat is biologisch, organical, ecologisch en natuurlijk? En wat zijn biologische, organical, ecologische en natuurlijke producten? Er zijn veel certificeringen voor kappersproducten. De ECOCERT certificering is de hoogst aangeschreven certificering in de Europese markt voor kappersproducten. Er zijn een aantal eisen waar producten aan moeten voldoen als zij de ECOCERT certificering willen dragen:

  • Ten minste 95% van de ingrediënten is natuurlijk;

  • De andere 5% wordt strikt gecontroleerd op de aanwezigheid van mineralen, organische zuren, zouten of andere veilige en natuurgelijkende ruwe materialen;

  • Ten minste 95% van de plantaardige ingrediënten moet gecertificeerd organisch zijn;

  • Ten minste 10% van de totale ingrediënten moet gecertificeerd organisch zijn.

Wil je natuurlijke producten gebruiken? Wil je er zeker van zijn dat de producten geen dierlijke ingrediënten bevatten, zekerheid of de producten op dieren zijn getest? Dan geeft de ECOCERT certificering jou duidelijkheid.